Auteur: Fenna (Hou Het Luchtig)
“In Nederland lijdt 18% van de bevolking aan chronische pijn en ongeveer een derde daarvan blijft onverklaard.” Wauw, deze cijfers had ik niet verwacht. Ik heb chronische pijn (wel gediagnosticeerd), maar dat bijna een vierde van de Nederlanders hetzelfde heeft, vind ik schokkend. Op mijn blog Hou Het Luchtig deel ik mijn ervaring met onder andere chronische pijn en vandaag deel ik hier de ervaring met Marcel, schrijver van het boek ‘Duik in de branding’.
Marcel heeft al 11 jaar lang chronische hoofdpijn. Dit beïnvloedt zijn leven op elk vlak. Marcel beschrijft in zijn boek dat door chronische pijn je pijngrens niet hoger wordt, maar juist lager. Ik krijg dit feitje maar niet uit mijn hoofd. Het klinkt voor mij zo onlogisch!
Na 11 jaar besluit hij nog een ultieme poging te doen om van zijn pijn af te komen, dit proces beschrijft hij ook in zijn boek. Hij heeft al vaker pogingen ondernomen en na een tijdje heeft hij zich bij erbij neergelegd dat hij elke dag pijn heeft. Toch ziet hij in dat hij niet tevreden is met zijn beperkte bestaan. Daardoor voelde hij zich gemotiveerd om fysiek en mentaal tot het uiterste te gaan.
Ultieme poging
“Hoe ik me bevrijdde van chronische pijn.” Eerlijk gezegd was ik sceptisch hierover, omdat elke dokter die je hierover hoort zegt dat het onmogelijk is. Wat doet de schrijver anders om het tegendeel te bewijzen? Lukt het eigenlijk wel? Het zou niet het eerste boek zijn dat ik hierover lees wat de verwachtingen niet waar maakt. Maar uiteindelijk vond ik het boek van Marcel zeer interessant. Hij legt uit dat chronische pijn gepaard gaat met veel symptomen, zoals angst, chronische vermoeidheid, prikkelbaarheid, depressie, ongeduld en slaapproblemen. Deze problemen versterken elkaar en je zit letterlijk in een vicieuze cirkel. Marcel richt zich niet op de chronische pijn, wat ik wel had verwacht, maar hij richt zich één voor één op al die verschillende symptomen.
Eén voor één
Marcel laat zien dat je met intrinsieke motivatie heel ver kunt komen om je eigen lichaam gezonder te maken. Hij duikt in de literatuur, leest boeken en onderzoeken over verminderen van pijn en gaat met alle tips aan de slag. Kort door de bocht komt het erop neer dat hij fysiek en mentaal sterker moet worden. Uit al die onderzoeken haalt hij 12 tips:
- Neem voldoende rust
- Werk aan een goede fysieke conditie
- Beteugel de angst voor pijn en uitlokkers
- Ontspan!
- Reageer onverstoorbaar op pijn
- Leid je aandacht af van de pijn
- Zorg voor een opgeruimd humeur
- Reageer welwillend op anderen
- Geef je over aan blijdschap en plezier
- Wees ervan overtuigd dat je de pijn aankan
- Wees actief en ondernemend
- Denk positief en wees optimistisch
Het proces
Ik ben het er helemaal mee eens dat mindset een hele grote invloed heeft op hoe jij je voelt en of je om kan gaan met de pijn die je ervaart. Daarnaast ben ik na het lezen van dit boek (onbewust) meer bezig geweest om mijn conditie te verbeteren. Het boek heeft toch iets in me losgemaakt. En het mooie is dat je echt zijn proces leest, van heel veel pijn tot dat de pijn verdween. Hoe hij het heeft gedaan? Lees het allemaal in ‘Duik in de branding’ van Marcel Mirande. Ik vind het echt een aanrader!
Fenna blogt onder de naam Hou Het Luchtig over positief leren leven met een chronische ziekte en heeft een eigen bedrijf Studio Luchtig. Deze boekrecensie verscheen eerder op de website dsmmeisjes.nl
Duik in de branding – Marcel Mirande. Uitgeverij Lucht, 2019. ISBN 9789492798527